News

Unicus & Bonhams | Cars into F1

“Tijdens de komende drie jaar zal Bonhams als partner van Formula 1 Paddock Club™ een reeks exclusieve veilingen op poten zetten, waar naast F1’s ook andere race- en collectiewagens van eigenaar zullen veranderen en dat steeds tijdens en op de belangrijkste Formula 1 events op de kalender.” - Gregory Tuytens, Bonhams Cars

De Zoute Sale by Bonhams I Cars was voor de liefhebbers van oude en historische wagens weer één van de absolute hoogtepunten van de Zoute Grand Prix 2023. Echter de laatste jaren is er een duidelijke tendens waarbij de interesse van die verzamelaars niet alleen naar de productiewagens uitgaat, maar ook naar racewagens en in het bijzonder F1-bolides. Wagens die ooit in competitie streden, zijn duidelijk aan een opmars bezig. Vaker en vaker tikt de veilinghamer dus ook voor de competitiemodellen af.

Autosport zit in de lift, dat bewijzen de vele uitverkochte Grand Prix-wedstrijden, maar ook de stijgende bezoekersaantallen voor onder meer wedstrijden zoals de 24 Uur van Spa of de 24 Uur van Nürburgring en zelfs bij meer nationale evenementen zoals de 24 Uur van Zolder, is die tendens identiek. Ook op andere manieren valt op dat autosport weer erg in trek is, zoals de kijkcijfers van de Netflix-serie ‘Drive to Survive’ bewijzen. Met deze serie duikt de Amerikaanse streamingdienst achter de schermen van de Formule 1 en die vindt zo zijn weg niet alleen naar de klassieke fans, maar ook naar een hele nieuwe doelgroep, waaronder veel jonge mensen.

DSC06555_N3_LR.jpg

“Dat klopt en wij merken die tendens ook in de interesse voor racewagens en in het bijzonder F1- wagens op de veilingen”, aldus Gregory Tuytens, Head of Sale Belgium, bij Bonhams I Cars. “Het gaat dan om race- en rallywagens uit het World Rally Championship, de 24 Uur van Le Mans of Daytona, maar ook de extreemste van de autosport, namelijk F1-auto’s. Het hoeven overigens niet steeds erg oude exemplaren te zijn, uit de begindagen van de F1. We zien ook een enorm stijgende interesse in meer recente Formule 1 examplaren. Zo werd er een tijdje geleden op een veiling in Monaco, de Ferrari F2001 met chassisnummer #211 verkocht en dat voor meer

dan zeven miljoen dollar! Met deze wagen behaalde Michael Schumacher diverse overwinningen, waaronder zijn vijfde en laatste zege in de Grand Prix van Monaco in 2001. Bonhams I Cars verkocht recent de Toleman-Hart TG184 uit 1984 voor anderhalf miljoen euro, een McLaren-Cosworth Ford MP4/8A uit 1993 en de Williams FW14B waarmee de Brit Nigel Mansell in 1992 diverse wedstrijden won en zo de basis legde voor zijn enige wereldtitel. Deze wagens veranderden voor respectievelijk 4,2 miljoen euro en 2,7 miljoen euro van eigenaar. Het neusje van de zalm blijft echter de Mercedes-Benz W196 Grand Prix auto uit 1954 van onder meer Juan Manuel Fangio, die voor maar liefst 19,6 miljoen pond verkocht werd door ons in 2013, het was de duurste single-seater ooit verkocht. Dat alles geeft duidelijk aan dat competitiewagens met historiek enorm gegeerd zijn, een evolutie die wij alleen nog maar zien versterken.”

PARTNER VAN DE FORMULA 1®

Bonhams I Cars sloot in die context recent een overeenkomst voor een exclusief partnership met Formula 1® af. Bonhams is nu de officiële veilingpartner van de prestigieuze Formula 1 Paddock Club™.

Tijdens de komende drie jaar zal Bonhams als partner van Formula 1 Paddock Club™ een reeks exclusieve veilingen op poten zetten, waar naast F1’s ook andere race- en collectiewagens van eigenaar zullen veranderen en dat steeds tijdens en op de belangrijkste Formula 1 events op de kalender. De eerste veiling zal plaatsvinden op de startgrid van de spectaculaire F1 Grand Prix op het Yas Marina Circuit, tijdens de finale van het F1-seizoen in
November 2023 in Abu Dhabi.

Tijdens die veiling gaat onder meer de John Player Special Lotus-Cosworth Type 79 onder de hamer, de iconische wagen in de zwart-gouden ‘livery’ waarmee de Amerikaan Mario Andretti in 1978 de wereldtitel F1 behaalde. Met deze wagen, het chassisnummer 79/4, won Andretti de Nederlandse Grand Prix in Zandvoort in 1978 en verzekerde hij zich van de wereldtitel in Monza, uiteraard in datzelfde jaar. Tijdens diezelfde veiling op het asfalt van het Yas Marina Circuit zal ook de McLaren MP4/21 uit 2006 waarmee Kimi Räikkönen racete, verkocht worden. Overigens stijgt ook de vraag naar F1 ‘show cars’, dit zijn 1/1 modellen van een echte Formule 1-wagen maar zonder motor en zonder electronica die een zuiver statisch doel hebben: kunst! De opmars van deze kunstobjecten zet vele liefhebbers, zoals Henchman, aan tot het verwerken van Playstation simulatoren in deze ‘show cars’ om ze uiteindelijk een extra doel te geven. Het gaat dan niet alleen om een scherm en een racezetel, maar om een simulator met de look en feel van een echte F1-bolide.

UNICUS @ PRADO ZOUTE BY KINDY CAPITAL

Mooie wagens mogen gezien worden en dat bewees Unicus, gespecialiseerd in unieke bijgebouwen en hoogstaande paviljoenen, tijdens de Zoute Grand Prix 2023, met een leisure house voor de Ferrari ‘F14 T’ replica, die tijdens de Zoute Sale by Bonhams Cars geveild werd. Vooral Formule 1 auto’s worden na hun actieve racecarriere tot kunst verheven en verdienen de perfecte setting waar verzamelaars hun ‘speelgoed’ kunnen bewonderen zoals in deze Unicus creatie, waar deze collector’s items perfect tot hun recht komen. Unicus specialiseert zich in houtbouw van het hoogste niveau, van poolhouse over mancave tot buitenbar. Unicus creëert een plek waar stijlvol plezier duizend-en-één vormen kan aannemen, een plek waar beleving net zo centraal staat als design. Unicus werkt van A tot Z en staat in voor het volledige project: van het ontwerp tot de bouw en de finale afwerking. Indien de koper het wenst, werkt het bedrijf ook samen met een architect naar keuze.

Instagram Feed

laat je inspireren »